• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
ЈОУ Библиотека ,,Ванчо Прке" Виница, во соработка со НУ Универзитетска Библиотека ,,Гоце Делчев" - Штип,
по повод 100 години од раѓањето на великанот Ацо Шопов, се реализира проектната активност ,,Ацо Шопов-вечен поет во градот под Исарот",
поддржана од Министерството за култура.
Библиотекар Соња Манева говореше за активностите во рамнките на Манифестацијата ,,Денови на Шопов" која се реализира седма година по ред, а библиотекар Тодор Џидров говореше за Роднокрајното одделение при НУ-УБ ,,Гоце Делчев"-Штип, кое го носи името Ацо Шопов.
Во рамките на проектот, беше прикажана и презентација посветена на поетот.
Настанот го отворија учениците од музичката школа при Дом на култура "Тошо Арсов" Виница. Ученичките Ивана Гошева, Ана Арсова и Елеонора Николова под менторство на проф. Анета Алексова од СОУ "Ванчо Прке" Виница рецитираа стихови од поетот Ацо Шопов.
 
405248526_2419049458297147_4985715819363749477_n.jpg
 
405235425_2419049398297153_4480809682884355224_n.jpg
 
405216915_2419049344963825_4167966317649462143_n.jpg