• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Од одржаната промоција и споделени радости на илустрираната збирка на раскази за деца „БОРКО БРЗОЗБОРКО“ од авторката Ксенија Маказлиева - Трајчева на 03.11.2021г.
Оваа книга за деца е направена од рубрики во детските списанија Другарче и Росица во кој авторката се јавува и како уредник.
 
д-р Ана Витанова Рингачева даде свое видување за значењето на овие списанија во растењето и созревањето на децата и ги престави и трите книги кои се настанати на тој начин „Календар на детството“ од Киро Донев „ Насмеани стихови“ ос Сузана Мицева и „Детето со ѕвезда на челото“ во која ја има улогата на приредувач.
Промотор на книгата беше Гордана Здравкоска.
 
Драматизацијата на расказот „Борко брзозборко“ беше од страна на младите литерати и книжевници од Академијата „Еуроарт“.
Интервјуто во живо со авторката за нејзино преставување пред публиката беше во реализација на Верица Милорадова и Милена Тасева.
Промотивното обраќање на д-р Милена Ристова - Михајловска го прочита Марјана Николова.
 
Во ликовната работилница на тема „Негативните и позитивните емоции низ цртеж“ (инспирароно од расказот „Избриши ја тагата, нацртај насмевка“) учествуваа ученици од V-2 одд. од ООУ „Тошо Арсов“со наставничката Сунчица Ташкова.
Настанот е и во рамки на проектот „Француски учиме, македонски читаме-култура спојуваме и развиваме“.
 
252550825_10159815225295295_2385146810569653063_n.jpg
 
253502079_10159815225285295_3725457803879066947_n.jpg
 
252937907_10159815226665295_5029100648642509687_n.jpg
 
252856542_10159815227055295_7246132484286083261_n.jpg